Kızlık zarı veya diğer adı ile hymen anatomik olarak idrar yolu çıkışının hemen altından başlayan ve vajina girişinin etrafını bazen çepeçevre saran, genellikle de çentikli bir yapı gösteren, kimi zaman kalın kimi zaman da ince bir dokusu olan, ortasında adet kanının ve akıntıların dışarı akabildiği deliği olan bir oluşumdur. Kızlık zarı sağlamlığı ve daha önce zarar görmemiş olması günümüzde ülkemizde olduğu gibi bazı ülkelerde bekaretin simgesi olarak görülmektedir. Kızlık zarı , diğer adi ile hymen’in kadın cinselliğindeki tek önemi yırtıldığında sıklıkla ortaya çıkan az miktardaki kanamadır. Bu az miktardaki kanamanın toplumunda yarattığı stres ise çok büyüktür.
Fizyolojik açıdan kızlık zarının bilinen herhangi özel bir işlevi yoktur. Ana rahmindeki fetusun embriyolojik gelişimi esnasında cinsel organlar oluşurken aşağıdan ve yukarıdan gelen organların birleşme sınırı olduğu ve cinsel organlarda gelişebilecek muhtemel iltihaplanmalara karşı koruyucu bir işlevi olduğu sanılmaktadır. Kızlık zarı veya diğer adı ile hymen esnekliği ve ortasındaki deliğin biçim ve büyüklüğü ve hatta sayısı kişiden kişiye bir çok değişiklik gösterir. Bazen zarın ortasındaki delik o kadar büyüktür ki, muayenede jinekolog tarafından neredeyse kızlık zarı hiç görülmeyebilir. Bazı nadir durumlarda ise zarda hiç delik yoktur ve buna hymen imperforatus denmektedir. Bu şekilde adet kanaması genç kızlıkta görülen ilk kanamadan itibaren sürekli vajina ve rahim içinde birikir ve her adet döneminde genç kız hiç adet olamamaktan, ancak kasıklarda şiddetli ağrı duymaktan yakınmaktadır. Bu durumda genç kızın sağlığının zarar görmemesi için jinekolog tarafından küçük bir operasyonla kızlık zarına delik açılarak içerideki kanın boşalması sağlanmalıdır.
Kızlık zarı nerededir sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Kızlık zarı anatomik olarak vajina girişinin 1-2 cm hemen içerisinde bulunmaktadır. Jinekolog tarafından hymen kızlık zarı muayenesi yapılırken görsek olarak sadece küçük dudaklar aralanarak değerlendirme yapılır.Vajina kızlık zarı muayenesi esnasında değerlendirilemez, bunu için spekulum muayenesi gereklidir ve bakirelerde de bu vajina muayenesi yapılmamaktadır.Hymen kızlık zarı muayenesi son derece risksiz ve basit olup muayeneye bağlı olarak kızlık zarı kanama sı olmaz.
Genellikle toplumda yaygın olan inanışın aksine ilk cinsel ilişkide kızlık zarı bozulması veya kızlık zarı yırtılması nda fazla bir acı duyulmaz ve fazla bir kanama olmaz. Fakat kalın bir kızlık zarı yapısına sahip olan ve bundan da önemlisi psikolojik olarak cinsel ilişkiye hazır olmayan, ilişki öncesinde yeterli ön sevişme dönemi yaşamayan ve ilk ilişkiden korkan bayanlarda daha fazla acı hissedilebilir ama hiç bir zaman bu acı dayanılmaz bir acı değildir. Kızlık zarı bozulması halk arasında yaygın olarak yanlış olarak kızlık zarı patlaması olarak isimlendirilmektedir. Kızlık zarı patlaması yanlış bir tabirdir çünkü hymen tamamen kapalı bir zar olmayıp en sık görülen şekliyle ortasında adet kanının ve vajinal salgıların çıkışına yarayan ortasında ufak bir delik bulunan yarı esnek, ince bir anatomik dokudur. Kızlık zarı bozulması ile oluşan kanamanın olmaması yüzünden pek çok kadın daha önce cinsel ilişkiye girdiği zannedilerek eşi veya akrabaları tarafından fiziksel veya psikolojik travmaya maruz bırakabilmektedir .
Kızlık zarı cinsel ilişkiye giremeyen kadınlarda bir Jinekolog tarafından, anestezi altında ufak bir kesi ve operasyon ile ortadan kaldırılabileceği gibi, teknik olarak dikilip tamir de edilebilmektedir. Kızlık zarının dikilmesinde yırtılmasının eski ya da yeni olmasının ve ne kadar ilişkiye girildiğinin tıbbi ve teknik bir önemi yoktur.
Kızlık zarı bozulması veya yırtılması vajinaya herhangi
bir cisim girmeden, ip atlamak, bisiklete binmek, cinsel
organlar bölgesine dıştan temas, kaşıma vs. ile olmaz
ciddi bir travma veya vajina içine bir cisim uygulanması
veya cinsel ilişki gerekmektedir. Kızlık zarının
yırtılıp yırtılmadığını gösteren herhangi bir test ya da
benzeri yöntem yoktur. Kızlık zarının yapısının durumu,
ancak bir Kadın Hastalıkları uzmanının yapacağı muayene
ile kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Unutmamak gerekir
ki, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları hastanın
kendisinden başka birine muayene sonucunu bildirmek
zorunda değildirler.Hekim ile hasta arasındaki bilgiler
özeldir ve başkasıyla paylaşılmaz.
Kızlık Zarı Anatomisi
Kızlık zarı veya diğer adı ile hymen, anatomik olarak vajinayı oluşturan ve mukoza adı verilen dokunun vajina girişini oluşturan bir çeşit doku-deri kıvrımıdır. Kızlık zarı anatomik yerleşim olarak vajina içinde değil vajinanın hemen girişinde iç dudakların (labia minora) yaklaşık 1-1.5 cm içindedir ve küçük dudaklara da bağlıdır. Hymen dış genital oluşumlardan birisi olarak kabul edilir. Dışarıya bakan ön yüzü deriye, vajina içine bakan arka yüzü ise mukozaya benzer. Kızlık zarı vajina girişini tamamen kapatmaz, ortasında adet kanının ve vajinal salgıların dışarıya akmasını sağlayan ve kişiden kişiye büyüklüğü ve yapısı değişen bir delik bulunur. Bu deliğin şekli ve yapısı kizlik zari türlerinin belirlenmesinde kullanılır. Kızlık zarının hemen üstünde idrar yapılan yer üretra, biraz üzerinde klitoris yanda ise sırasıyla küçük dudaklar ( labia minora) ve en dışta büyük dudaklar ( labia majora) kadın dış genital anatomisini tamamlayıcı şekilde bulunurlar.